KNOWLEDGE HYPERMARKET



2168
з математики

132
учня

168
для 11 класу

443
відкореговано


Вашій увазі

24638
уроків


Фішки для допитливих до теми органічний світ та екологічні проблеми Антарктиди

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ

***
     Найпоширенішою твариною Антарктиди є нелітаючі птахи пінгвіни. Найчастіше трапляється невеликий пінгвін Аделі, масою 5-8 кг при зрості 50 см. Гнізда ці птахи будують з камінців на скелястих берегах. Самиця відкладає 2 яйця, а потім іде харчуватися у море. Висиджує пташенят самець, протягом місяця.

***
     Імператорські пінгвін  мають зріст понад 1м і масу тіла 50 кг. Вони ніколи не покидають материк. Взимку, в найсуворіші  морози,  вони  об'єднуються у групи  і  вирушають углиб суходолу. Тут самиці відкладають по одному яйцю. Протягом двох місяців, без їжі, самці зігрівають яйце й чекають, коли з'являться пташенята. Маля батьки годують по черзі “пташиним молоком”: кислуватою рідиною з напівперетравленої риби , яку пінгвіни відригають у дзьоб дитинчаті.

***
     Пінгвіни не здатні літати, але  добре плавають, загрібаючи воду крилами-ластами. Вони можуть розвивати швидкість до 60 км/год. Ці птахи добре пірнають, тому що мають важкий скелет. Без повітря під водою можуть залишатися не більш ніж на 15 хвилин. Харчуються рибою та молюсками.

***
      У прибережних районах Антарктиди живе 5 видів  тюленів.  Вони незграбні на суходолі, але швидко плавають у воді. Мають  під шкірою ворвань – товстий шар жиру. Найвідоміший з тюленів – морський лев. Цих тварин так називають тому, що  у старих самців навколо шиї наростає густа грива. Самець досягає 3 м завдовжки та має вагу понад 600 кг.

***
     Найбільший з тюленів – морський слон. Він досягає довжини 6 м і важить понад  3 т. У дорослих самців замість носа є щось подібне до хобота. Навесні кожний самець збирає зграю самиць. Якщо з'являється суперник, слон починає ревіти, вставши на диби.

***
     Жорстокий хижак з поміж тюленів – морський леопард. Він нападає навіть на дитинчат інших тюленів. Найбільший ворог пінгвінів. На суходолі може мирно лежати біля них. Але у воді пінгвіни стають легкою здобиччю морського леопарда.

***
    Зустрічають в Антарктиді й комахи, але вони без крил. Сильний вітер не давав би змоги їм літати, тому природа не дала крил місцевим мухам. Є й кліщі. Вони паразитують на тілі птахів та звірів.

***
     В експедиції англійця Роберта Скотта до Південного полюсу брав участь наш співвітчизник Антон Омельченко, 27-річний погонич маньчжурських поні. Після полярної експедиції він повернувся додому, на Полтавщину. Працював сільським листоношею. Загинув весною 1932 р, уражений блискавкою на порозі власного будинку.

Планування уроків з географії 7 класу
скачати, шкільна бібліотека  онлайн, реферати з географії, домашнє завдання

Предмети > Географія > Географія 7 клас > Рослинність і тваринний світ. Природні багатства Антарктиди > Рослинність і тваринний світ. Природні багатства Антарктиди. Фішки для допитливих